Reersø

Kulturperlen Reersø er absolut et besøg værd. med dens smukke gamle bydel med stråtækte gårde, en varieret natur, mod nord en dejlig sandstrand, hyggelig lystbådhavn, haleløse katte (medfødt) og en spændende historie.

Reersø var oprindelig 5 øer, der efter istiden først voksede sammen til en ø på ca. 1100 tønder land og sidenhen sammen med Sjælland. Øen har været beboet siden ældre stenalder. Øen var førhen kongelig ejendom og hørte under Kalundborg Slot og senere Antvorskov. Den sidste ejer var Helsingegården og i 1801 købte øens 16 gårde sig fri af herregården, som følge af stavnsbåndets ophævelse i 1788.

Reersøs historie 

Idag ligger de fleste af gårdene stadigvæk inde i byen, for på Reersø foretog man ingen udskiftning. Nord for Reersø kirke ud til vejen står en mindesten som fortæller om gårdenes selveje.   En spadsertur rundt i den gamle bydel, med de smukke gamle stråtækte gården, kan give et godt indtryk af, hvordan landsbyen så ud omkring år 1800. Sagnet fortæller at Dr. Margrethe den I.  fritog bønderne for tiende og gav dem desuden det stykke jord på Ornum. Det hele som tak for gæstfriheden, som hun nød godt af efter hun strandende på øen, efter et skibsforlis ud for kysten. Disse privilegier er siden hen blevet bekræftet af de efterfølgende konger.

Reersø katten

Noget helt specielt for Reersø, er deres haleløse katte. De kom til øen for ca. 120 år siden, da en Reersø bonde købte en kat af en engelsk sømand. Haleløse katte er kun kendt få steder i Europa.

Reersø kirke

 Kirken blev bygget i 1903-04 og ligger hvor Reersø Kro tidligere havde sin rejselade. Kirken er med sit trætårn lidt speciel og ligger på det højeste punkt i byen, med udsigt over Vejlen. Indtil 1904 benyttede beboerne Kirke Helsinge Kirke.

Reersø Museum

 Museet er indrettet i et gammelt indsidderhus (jordløst) og giver et indtryk af hvordan landarbejderen levede omkring år 1800. Det var forfatteren Thorkild Gravlunds idé. Museet kaldes "Andræjs Hus" efter den sidste beboer, Anders Sørensen Borneby. 

Reersø Havn

Det var ligeledes Gravlunds idé sammen med fiskerne, at der burde være en fiskerihavn mellem Kalundborg og Korsør, og så behøvede fiskerne ikke at fiske fra stranden. Reersø havn er idag mest benyttet af lystsejlere og fritidsfiskere. Der i sommerhalvåret grillbar  og fiskebutik med egen røgeri på havnen.

Naturen og fiskeri

Naturen varierer fra det flade vådområde mod øst Skiften, Flasken og Vejlen med vadefugle, ænder og en interessant flora, og mod vest er der stenstrand med høje klinter. Mod nord ligger en lille bugt, der med sit fine hvide sand er en fortrinlig badestrand. Langs det meste af nordkysten ligger sommerhuse. Vest  og syd siden af øen er fortrinlig for kystfiskeri. Det bedste indtryk af naturen fåes ved en spadsertur øen rundt - en ca. 9 km tur på trampestier, grusveje og asfaltveje.

Musholm Ø ligger ca. 5 km sydvest for Reersø og er for det meste dækket med græs og er et yndet område for måger og ænder. Ved øen driver Musholm Lax, som ligger på havnen, et lakse  havbrug.

Reersø kunstnere

Reersø er med sin specielle varierede natur, det helt særlige lys og specielle atmosfære, et yndet sted for kunstnere at bosætte sig. Den første weekend i august hvert år åbner kunstnerne og de handlende øen med mange spændende oplevelser. 

©Storstrøms Amt
©Storstrøms Amt
EU logoGeocacningoInterreg 4B